Dieren in het zonnetje op Werelddierendag

Zondag 2 oktober staat Werelddierendag centraal in het programma “Een Hart Voor Dieren”, i.s.m. Dierenliefde Limburg. Luister tussen 13u en 14u naar LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi), 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm..
We verloten o.a. een waardebon onder de luisteraars en we geven cadeaubonnen weg aan goede dierendoelen, die zich 7/7 inzetten voor de dieren, geschonken door Horta Goltstein. Meer tips over de verzorging van de de dieren vind je via: www.horta.org/nl/winkels/horta-dilsen-stokkem-rotem.

In memoriam 🌺🌺🌺

In memoriam 🌺🌺🌺

ABC project van ISERA. Help dierenleed te voorkomen!

VZW 'ISERA' (International Society for Education and Rescue of Animals) organiseert een Animal Birth Control- project! Op deze dag gaan ze een 40-tal katten steriliseren en castreren met een team van vrijwillige, ervaren dierenartsen en assistenten.

Dit project wordt georganiseerd in Dierenkliniek Boshoven, Weert (Nederland) en zal doorgaan op zaterdag 27 augustus 2022. Het gebruik van de faciliteit wordt aangeboden door DAP Ell.

ISERA is nog op zoek naar lokale asielen die wensen mee te doen met dit project. Voor een castratie van een kater vragen zij een bijdrage van 10 euro en voor een sterilisatie van een kattin 25 euro.

Hun focus gaat uit naar zwerfkatten, katten die in het asiel zitten of katten die bij pleeggezinnen zijn ondergebracht. Door middel van dit 'Shelter Medicine-project' wil ISERA kwalitatieve medische zorgen bieden aan thuisloze katten, alsook de financiële last voor asielen verminderen.

Indien er interesse is om deel te nemen aan dit project, laat het dan weten: info@iseranimals.org en kijk voor meer info via: http://www.iseranimals.org/

Help dierenopvang Sirius in Kiev!

Er leven ruim 3000 honden en katten in dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne. Omdat de situatie in Oekraïne niet alleen vreselijk is voor de mensen maar ook voor de dieren, is jouw hulp nogid. Wil jij dierenopvang Sirius helpen via House of Animals ?Maak een donatie over en House of Animals zorgt dat Alexandra, verantwoordelijke van dierenopvang Sirius, het geld krijgt:

IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93 t.n.v. House of Animals

o.v.v. ‘Food and support animal shelter Sirius’

Wafel- en spaghettiverkoop t.v.v. VZW Dieren in Nood

Vzw Dieren in Nood kreeg vorige week in één keer een 100-tal extra honden op te vangen. Vrijdag 12 februari werden meer dan honderd honden weggehaald bij een inval in de Wijngaardstraat te Lanaken. De lokale politie arresteerde het koppel dat honden in huis haalde maar er niet naar omkeek. In 2018 werden al eens veertig honden bij het koppel weggehaald. Het gaat om een geval van animal hoarding: het obsessief verzamelen en houden van dieren. Volgens de interventiediensten waren de leefomstandigheden bij de meest schrijnende die ze ooit zijn tegengekomen in Vlaanderen. Het koppel verzamelde honden alsof het speelgoed was. Ze zijn niet in staat om er de nodige zorg aan te geven.

Om VZW Dieren in Nood te steunen zijn er een aantal hulpacties opgezet waarvan één ervan de wafelverkoop is  van de Maaslandse Dierenvrienden en de Hoefjeshut.

De wafelverkoop van de Maaslandse Dierenvrienden hebben ze deze keer groter dan ooit aangepakt. Ze verkopen in het totaal maar liefst 1000 dozen wafels.

Ze kosten €6 per doos en kunnen afgehaald in Neeroeteren of Maaseik.

Wil jij deze actie ook steunen? Reserveer alvast jouw bestelling door een berichtje te sturen via de Facebookpagina van de Maaslandse Dierenvrienden. Je kan ook een persoonlijk bericht sturen via Facebook naar: Mariet Noukens en Lieve Stienaers.

Ook organiseren de Maaslandse Dierenvrienden nog een andere actie namelijk: afhaal spaghetti's (en desserten)

19 Maart is de afhaal dag. Afhaallocaties: Maaseik, Neeroeteren, Zolder, Genk.

Het inschrijfformulier vind je via: https://form.jotform.com/220073176790051

Wie helpt padden mee oversteken?

De echte paddentrek is in de avonduren vanaf midden februari en duurt tot eind maart. Dit gebeurt meestal in de avonduren. Op sommige plaatsen zijn ze al voorbereidende werken, zoals het plaatsen van schermen, borden, aan het doen.

Als de grond bevroren is kunnen ze nog niet heel veel doen.
Helpende handen zijn altijd welkom.
Wil je deelnemen aan een lokale actie? Dan kan je het beste rechtstreeks contact opnemen met de coördinator van de desbetreffende plaats. Hij of zij zal je kunnen vertellen waar en wanneer er amfibieën de weg over worden gezet. Dat hangt sterk af van het weer en is dus niet elke avond.
Natuurpunt Maasland Noord:
1)Aertschouw Opoeteren, regio Maaseik. Contact: Marleen Schreurs. Tel: 089/563109. GSM: 0487 36 31 11. Email: mh.schreurs@gmail.com
2)Pannehuisstraat te DILSEN-STOKKEM. Contact: Anne Franken. GSM: 0496542256. Email: anne@gwk-clima.be
3)Paddenoverzet Bree, Regio Bree, vnl Opstraat.3960 BREE. Kimpe Els. GSM: 0498 32 62 11
Email: paddenoverzetbree@hotmail.com
Meer info  en oversteekpunten vind je op natuurpunt.be.

Zondag 3 oktober 2021 staat Werelddierendag centraal in het programma “Een Hart Voor Dieren”. Luister tussn 13u en 14u naar LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.. We geven dan  ook prijzen weg voor je huisdier, geschonken door Carrefour Maaseik. 
3 septembercwordt het programma mede mogelijk gemaakt door Horta Goltstein te Rotem en Dierenliefde Limburg. Meer info over de verzorging van de de dieren vind je via: www.horta.org/nl/winkels/horta-dilsen-stokkem-rotem

Help Kittenopvang Hello Katty mee aan een andere bedrijfsauto!

De werkauto dient om dagelijks kittens en katten te vervoeren en ook voor het bezoek aan de dierenarts is deze auto onmisbaar. Het zou geen echte catmobiel zijn als er geen vangkooien, kattengrit en -voer mee vervoerd kunnen worden en moet tegen een stootje kunnen. Een tweedehands bestelbusje is cruciaal om de activiteiten van Hello Katty te kunnen voortzetten. Om dit te kunnen bekostigen, zijn de centjes heel hard nodig. Het beoogde doel is om 6000 euro in te zamelen om deze aankoop te kunnen doen. Het is enorm veel geld maar zeker nodig! Hello Katty zoekt mensen die haar willen helpen om het mogelijk te maken dit bedrag bijeen te krijgen. Hello Katty begrijpt dat dit in de coronatijd een zwarte opdracht is maar wil deze droom niet opgeven. Elke bijdrage en vorm van sponsoring is welkom! Ook doet Hello Katty graag beroep op bedrijven die hun steen(tje) willen bijdragen. Help jij Hello Katty? Donaties zijn meer dan welkom via:
IBAN: BE96 0689 0384 3805 o.v.v. catmobiel.

Met het nieuwe kittenseizoen weer voor de deur zijn Mirjam en alle vrijwilligers weer druk bezig met de voorbereidingen om de kittenopvang weer helemaal in orde te brengen zodat de nieuwe bewoners weer goed opgevangen kunnen worden, zowel binnen als buiten en een andere auto stond aanvankelijk niet op het budgetplan.

Hello Katty neemt ook zeer actief deel aan het zwerfkattenproject door de zwerfkatten te laten castreren/steriliseren en terug te zetten in eigen omgeving om overpopulatie tegen te gaan.
In samenwerking met de gemeente Kinrooi verzorgt Hello Katty in de fusie de zwerfkattenwerking. Dit houdt in dat vrijwilligers van Hello Katty de zwerfkatten vangen met vangkooien, ze bij de dierenarts laten steriliseren/castreren, op kosten van de gemeente, en ze met een oorknipje terug vrijlaten in hun vertrouwde omgeving. Het vrijlaten gebeurt pas als ze volledig opgeknapt zijn van de narcose. Via het zwerfkattenproject kunnen de katjes in vrijheid hun vertrouwde leven blijven leiden zonder dat ze zich ongecontroleerd blijven voortplanten en rechtstreeks en onrechtstreeks voor heel wat ellende zorgen. Recentelijk tekende Hello Katty een officiële overeenkomst met de gemeente Kinrooi en stapt mee in het zwerfkattenbeleid, gecoördineerd op provinciaal niveau.

 

Valentijnsactie voor katten

Enkele gemeentes organiseren een Valentijnsactie voor huiskatten, waaronder de gemeente Kinrooi. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden.Sinds 1 april 2018 is het bij wet verplicht om alle katten geboren na die datum steeds voor de leeftijd van 5 maanden te laten steriliseren of castreren. In 2019 kwamen in de Limburgse asielen samen circa 4.000 katten binnen en vullen ongewenste nestjes de zwerfkattenpopulatie nog steeds aan. Als extra stimulans om katten te steriliseren/castreren, geven deelnemende gemeenten kortingsbonnen weg van 15,00 euro (kater) en 25,00 euro (kattin). De kortingsbonnen kunnen bij de milieudienst van jouw deelnemende gemeente aangevraagd vanaf 14 februari en zijn geldig tot 15 september 2021 bij een dierenarts in Limburg. Je kunt voor een volledig overzicht van deelnemende gemeenten terecht op www.limburg.be/sterilisatiehuiskatten. Beringen, Bocholt, Dilsen-Stokkem, Gingelom, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Leopoldsburg, Oudsbergen, Peer, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Zonhoven en Zutendaal

Erkenningsplicht voor wie dieren opvangt in Vlaanderen

Wist je dat je verplicht een erkenningsnummer nodig hebt als je geregeld honden of katten opvangt tegen betaling? Nog niet erkend? Vraag dan jouw erkenningsnummer aan via Dierenwelzijn Vlaanderen. Je moet erkend zijn als pensionhouder door de dienst dierenwelzijn als:

*je op regelmatige basis zorg draagt voor de honden/katten van iemand anders.

*je deze viervoeters de nodige zorgen geeft onder je eigen dak

*je dit gedurende een beperkte tijd doet.

*je hiervoor een vergoeding krijgt.

Opvang zonder overnachting is ook een pensionactiviteit en dus erkenningsplichtig.

WIN WIN WIN

Wil je kans maken op een dierenkalender 2021 van Dierenasiel Genk of Sint-Truiden? 
Een donateur schenkt Dierenliefde Limburg een aantal kalenders voor de dierenvrienden van deze pagina. Het enige dat je hoeft te doen is een mailtje te sturen naar: dierenliefde@hotmail.com. Na berichtgeving kan je de kalender ophalen bij radio LRM in Maaseik.

Het is niet meer mogelijk om te reageren op de oproep. De kalenders zijn verdeeld. 3/1/2021

In memoriam 🌺🌺🌺

In memoriam 🌺🌺🌺

Werelddierendag 4 oktober 2020

Ook zondag 4 oktober 2020 is het programma “Een Hart Voor Dieren” tussen 13u en 14u te horen op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.
Op Werelddierendag wordt het programma mede mogelijk gemaakt door Horta Goltstein te Rotem en Dierenliefde Limburg. Meer info over de verzorging van de de dieren vind je via: www.horta.org/nl/winkels/horta-dilsen-stokkem-rotem.

Coronanieuws!

Gebaseerd op de informatie die we nu hebben via onderstaande bronnen is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met COVID-19 kan in het principe het virus overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus. Daarom is het advies om huisdieren bij geïnfecteerde mensen weg te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren. Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment niet nodig, omdat er nu geen bewijs is dat honden en katten een bron van de infectie kunnen zijn voor mensen en andere dieren. *Mensen in quarantaine moeten contact vermijden met kinderen, hun partner en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  

Overige tips:

*Het is altijd verstandig om je handen goed te wassen en hygiënisch te werk te gaan, vooral vóór en na het contact met huisdieren.
*Vermijd contact met wilde dieren.
*Reinig en ontsmet regelmatig oppervlaktes waar je huisdier vaak komt, zoals een kooi, de voerbak en het gebied daaromheen.
*Als je huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan direct je dierenarts.
*Ga je op bezoek bij de dierenarts? Laat je dan informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd u hieraan. Hou je huisdier voor de zekerheid binnen en hou je dier weg bij andere huisdieren. Als je huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.

De kans dat een huisdier, een ander dier of mens besmet, is verwaarloosbaar klein in vergelijking tot de besmetting van mens tot mens. Onderzoeken en testen zijn nog aan de gang en er is nog veel wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om steeds de laatste informatie van de gezondheidsinstanties te volgen. 

Bronnen:
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA – Global Veterinary Community 
Anicura
RIVM

Lees ook:

https://www.pigbusiness.nl/artikel/248696-risico-verspreiding-coronavirus-buiten-stal-verwaarloosbaar/

https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2329345-huisdieren-in-midden-oosten-massaal-op-straat-gezet-vanwege-het-coronavirus

Een Hart voor Dieren op zondag tussen 13u en 14u op LRM

Ook zondag 6 oktober 2019 is het programma “Een Hart Voor Dieren” tussen 13u en 14u te horen op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.
Voor Werelddierendag stelt Horta Goldstein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor de goede dierendoelen die zich dag na dag inzetten voor de dieren. De goede dierendoelen worden geselecteerd door Dierenliefde Limburg.
Heeft u tips voor het radioprogramma? Mail ons via: dierenliefde@hotmail.com.

Nieuwe verzamelwebsite voor adoptiedieren in Vlaanderen!

Neem zeker een kijkje op: www.adopteereendier.be 

Elke zondag Een nieuwe Hart voor Dieren op LRM

Vanaf zondag 7 oktober 2018 is “Een Hart Voor Dieren” weer terug op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.

Om dit te vieren stelt Horta Goltsein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor goede dierendoelen. Bedankt!

Heeft u tips voor ons radioprogramma? Mail ons: dierenliefde@hotmail.com.

Tijdens de zomermaanden geen dierenpraatje op LRM

Elke woensdag en zaterdag hoort u normaal diereninfo bij de collega's van LRM Roel en Jeanke i.s.m. Dierenliefde Limburg. In juli en augustus is er een tijdelijke zomerstop.

U kunt Dierenliefde Limburg blijven volgen via:

www.facebook.com/dierenliefdeLimburg

www.dierenliefdelimburg.com

www.lrm.fm Klik op de gele button onderaan de pagina

IN DE KIJKER: Stichting LOREA

LOving REscued Animals is een kleine vzw uit Munsterbilzen die honden redden van een uitzichtloos bestaan in het buitenland. Het groepje bestaat uit mensen die helpen op vrijwillige basis en die al veel ervaring hebben in de rescue wereld. LOREA is afhankelijk van lidgelden, giften en verkopen op rommelmarkten etc.
Met deze opbrengsten proberen ze toch zoveel mogelijk dieren te helpen, die respect en een goed thuis verdienen.
Op dit moment helpen ze verschillende shelters in Spanje waaronder Refugio van Christiane in Malaga, ASAP in Granada, Asiel in San Bartolome (Alicante). Honden ter adoptie vindt u via: http://lovingrescuedanimals.weebly.com/honden-ter-adoptie.html. Gezien zij maar met een klein aantal mensen zijn, kan het dat zij niet meteen uw oproep beantwoorden, alvast bedankt voor uw begrip. Bellen kan ook op maandag, woensdag en donderdag tussen 12.00u en 19.00u via 0032 475 89 14 89 (België) en 0031 6 29 12 00 78 (Nederland)

STRESSREDUCTIE TIJDENS DIERENARTSBEZOEK

Voor kittens en katten gaat een dierenartsbezoek vaak gepaard met heel veel stress.

Wist u dat katten en kittens zich comfortabeler voelen tijdens het dierenartsbezoek als u:
- een draagmandje kiest dat veilig gesloten kan en ook bovenaan open kan
- hen vooraf aan het draagmandje laat wennen in hun vertrouwde omgeving (als slaap-en speelplek)
- tijdens de rit naar de dierenarts een kleine fleece of handdoek over het draagmandje legt
- hen pas uit de auto haalt als het uw beurt is als er honden in de wachtzaal zitten (een kat in een draagmand kan zich ontzettend bedreigd voelen door het zien en horen van honden!!)
- tijdens het onderzoek een zacht dekentje onder hen laat liggen waar ze niet op wegschuiven (wat wel vaak gebeurt op de onderzoekstafel) en waar hun vertrouwde geur aan hangt
- tijdens het onderzoek rustig tegen hen praat en eventueel aandacht afleidt met een speeltje (koordje of papier propje) dat u heeft meegebracht.
Handig is een kattendraagmand die voor EN boven op kan d.m.v. een traliedeurtje.
Indien u al bij de dierenarts bent, kan u het beste de kattenmand nooit op de grond zetten maar op een zitplaats naast u. Op de grond zijn vaak vele geuren van andere dieren, vooral honden of eventueel ontsmettingsmiddelen, die uw kat ook stress kunnen bezorgen. Op de zitbanken zullen die geuren al iets minder zijn. Als er te weinig zitplaatsen zijn, zet de kattenmand dan op uw schoot.
Zet de ingang van de mand ook eventueel naar u gericht, zodat de kat u kan zien, ruiken en dat u rustig tegen uw kat kan praten en afleiden. Eventueel met uw vingers wat door de tralies strelen. Nooit uw kat uit de mand halen om ze op uw schoot te troosten, omdat u nooit weet of er ineens een hond de wachtkamer kan binnenkomen die geen katten gewoon is (of uit de praktijk kan komen van de vorige klant).
Het is ook mogelijk om een beetje Feliway te sprayen in de kattenmand een kwartier/half uur voordat u naar de dierenarts gaat. Feliway Spraygeeft natuurlijkeferomonen die stress bij de kat vermindert of helpt ongewenst gedrag te voorkomen.

Dierenartsbezoeken zijn voor een kat (weg uit de vertrouwde omgeving) niet de meest fijne momenten, maar u kan wel iets doen om de stress te helpen beperken. Gebruik deze tips zeker bij volgende bezoekjes aan de dierenarts.

Deze info is afkomstig van Cat Shelter Limburg te Leopoldsburg.

 

 

Deel deze pagina